Bierwandeltocht naar brouwerij Oersoep

Marnix maakte afgelopen zondag een heuse bierwandeltocht door de Ooijpolder en kreeg een rondleiding bij brouwerij Oersoep in Nijmegen.

Eigenlijk begon het allemaal op vrijdag tijdens het Nederlandse Bierproeffestival in Den Haag. Na het drinken van een Big Bambino – een Keller bier verrijkt met wilde gist (Brettanomyces, afgekort Brett) –  vond ik dat ik meer over brouwerij Oersoep te weten moest komen, of op z’n minst eens wat vaker van hun bier zou moeten proeven. Het is een brouwerij die zich voor een groot deel richt op het maken van bieren met Brett, en dat maakt het voor mij interessant. Met de de Open Brouwerijdagen voor de deur, in het kader van de Week van het Nederlandse bier, leek het me leuk om eens de brouwerij te bezoeken.

Stel: je bent een beetje zoals ik. Je houdt van bier, je bent graag buiten in de natuur en je zoekt een goed excuus om die twee dingen te combineren. Laat daar nou toevallig een handige oplossing voor zijn in de vorm van een bierwandeltocht. Het woord dekt eigenlijk de lading al: je gaat met een groepje gelijkgestemden wandelen door een mooi stukje Nederlandse natuur en als beloning mag je bier drinken en krijg je een rondleiding in een brouwerij. Toevallig stond deze zondag een tocht naar Oersoep gepland, dus ik greep mijn kans. Zaterdagochtend ingeschreven, zondagochtend in de trein naar Nijmegen. Zo spontaan kan dat gaan.

Wandeltocht

Uitzicht over de Ooijpolder
Uitzicht over de Ooijpolder

Vanaf het busstation in Nijmegen vertrok onze groep van 15 personen per bus richting de Ooijpolder. Het was mijn eerste verkenningstocht in dit gebied en ik werd aangenaam verrast door alle indrukken van de natuur: grasgroen, bomengroen, koekoeken, nachtegalen, merels, bloemenweides, heuvels (die hebben we hier in het Westen nou eenmaal niet zo veel) en natuurlijk de Waal met haar bruggen. Landelijk, maar toch verdacht dicht bij de grote stad. Het was wisselvallig, warm weer dus het was af en toe wat gedoe met regenjas aan of uit, maar het landschap werd er niet minder mooi door.

Onderweg stopten we met regelmaat voor een stukje bierhistorie. Bierambassadeur Maarten Exel van Bierwandeltochten is een prima wandelgids: vriendelijk, enthousiast en informatief. Hij vertelde over de geschiedenis van bier, biersoorten en leuke bierfeitjes over lokale gebouwen in de omgeving, of wat daar nog van over is. We passeerden de klompenpaden (geen klomp gezien, maar vooruit), het dorpje Persingen en daarna was het tijd voor de lunch.

Genieten van lokaal bier: Hagemeester Tripel
Genieten van lokaal bier: Hagemeester Tripel

We genoten van een lunch (en\of appeltaart) bij de Oortjeshekken en werden daar positief verrast door een lokaal bier: De Hagemeester. Mijn tafelgenoten dronken een saison, ik een tripel. Fruitig, zacht, weinig koolzuur en een prima eerste biertje van de dag. De opbrengst van het bier gaat naar het in stand houden van het eeuwenoude ambacht van heggenvlechten, zo meldde het etiket.

Langs de waal met uitzicht op Nijmegen
Langs de waal met uitzicht op Nijmegen

Oersoep

Stoom beer & food
Stoom beer & food

Na een wandeling door de beregende binnenstad van Nijmegen bereikten we het Honigcomplex. Vroeger maakte Honig daar soepen, smaakmakers en sauzen; nu zitten er verschillende bedrijven en gelegenheden, waaronder de brouwers van Oersoep. Om in de brouwerij te komen moet je via de sfeervolle brouwpub van het aangrenzende Stoom lopen. Daar hebben ze bieren van Oersoep en enkele andere wisselende bierenop de tap. Ook serveren ze erg lekkere frietjes en burgers.

Zo, en toen was het dan tijd om de brouwerij te bekijken. We begonnen in een soort van bijkeukentje dat dienst doet als schrootruimte. Onze gastheer vertelde over hoe Oersoep tot stand is gekomen en uiteindelijk in dit pand kon belanden. We mochten proeven van de diverse moutsoorten, van licht naar donker, tijdens de uitleg van de eerste stappen van het bierbrouwproces. Ook aan de hop werd even gesnuffeld.

De roestvrij stalen vaten van Oersoep
De roestvrij stalen vaten van Oersoep

Vervolgens stapten we de eerste helft van de hal in. Zeven grote ketels met mooie brouwsels en links in beeld de brouwketel waarin de brouwmagie geschiedt. Voor het idee van de omvang: de twee grote vaten hebben elk een capaciteit van 4000 liter, de kleintjes van 2500.

Het koelschip van Oersoep
Het koelschip van Oersoep

Hierna werden we naar boven geleid naar het koelschip, waar het wort wordt afgekoeld tot de juiste vergistingstemperatuur. Hier wordt onder andere geëxperimenteerd met de lokale spontane gist. De luiken (op de foto gesloten) worden dan opengezet om de gisten uit de Ooijpolder binnen te laten komen en de suikers in het wort om te zetten in alcohol.

De houten vaten van Oersoep
De houten vaten van Oersoep

Terug de trap af en naar tweede helft van de brouwhal. Deze bestaat uit houten vaten waarin de meer experimentele bieren (die met wilde gist) gelagerd zijn. Witte wijnvaten, rode wijnvaten, grote tonnen, kleine tonnen. Er stonden er behoorlijk wat en het rook er heerlijk houtig en zurig. Daar krijgt een mens dorst van.

Het proeven

Bij de rondleiding hoorde een drietal proefglazen Oersoep bier. Het eerste glas kregen we voordat de rondleiding begon, de andere twee erna. Al het proeven vond plaats in de bar van Stoom, net als het eten en drinken wat daarna voorbij kwam.

Als eerste van de drie proefglaasjes van Oersoep werd de Sergeant Pepper geserveerd. Een saison bereid met peper: lekker droog en dorstlessend, wel zo fijn na een lange wandeling. Fruitig, kruidig, peperig met een extra ‘zwiepje’ in de nasmaak. Met 7% kwam hij best alcoholisch over voor een saison, wellicht dat de peper een rol in die ervaring speelde.

In proefglas twee zat de Chalet Rouge, een donkere saison gemaakt met framboos. Een diep donker, fruitig, zuur bier met nog steeds die lekkere droogheid en grassigheid die bij een saison hoort. Een beetje winters karakter, maar op een regenachtige lentedag kan dat ook geen kwaad. Van de drie proefglaasjes die bij de rondleiding hoorden beviel deze mij het beste. Lekker!

Het laatste proefglas betrof de Belgisch Kongo, een Russian imperial stout waarvan gezegd werd dat hij zich kenmerkt door chocoladetonen. Die hadden wat mij betreft wel wat meer naar voren mogen komen, maar verder geen slecht biertje. Koffie, bitter, chocola en een zuurtje op de achtergrond.

Katjelam

Nu dat de rondleiding afgelopen was en de proefbiertjes waren geproefd werd het tijd om meer bier te drinken. Achter de bar stonden vandaag de heren van Katjelam, een lokale Nijmeegse brouwerij die eveneens gevestigd is in het Honigcomplex. Op de tap stond een van hun bieren die direct mijn aandacht trok: De Goozie. Recentelijk ben ik wat meer Gosebieren gaan drinken, een stijl die zich kenmerkt door zuur met een snufje zout en vaak ook aan de fruitige kant. Zout in bier? Jazeker, dat kan en het smaakt nog goed ook.

De Goozie is een heerlijk zachte en verrassend volmondige gose. Mooie lagen van koekjesdeeg, zuur en citrus en een zacht zoutje. Dit bier paste prima bij de zoute patat die ik had besteld, en volgens Maarten sneed het ook mooi door het kruidige kippetje op zijn bord. Van alle bieren die ik vandaag heb geproefd, was dit zeker de lekkerste. Nog beter dan de Chalet Rouge.

Katjelam – Pepper Rebellion
Katjelam – Pepper Rebellion

Nieuwsgierig naar ander nieuw bier nam ik een Pepper Rebellion, wederom een saison waar peper aan toegevoegd is. Dit bier is er eentje met Orval-kwaliteiten: jong, zoals ik het nu dronk, is het zacht, grassig en citrusdroog bier met peperige Brett-tonen. Zou je het een half jaar laten liggen, wordt het zuurder. Ik heb er helaas niet meer aan gedacht om een flesje mee naar huis te nemen om dat uit te proberen.

Brettalicious & En Garde
Brettalicious & En Garde

Uiteindelijk werd het tijd om naar huis te gaan. Ik heb me behoorlijk ingehouden in de lokale winkel, maar een grote fles moest toch wel mee. Het zijn het de Brettalicious geworden en twee En Gardes om iets eerder open te maken. Voldaan van de dag deed ik de koelkastdeur dicht en kon ik mijn schoenen laten drogen.

In het weekend 28-29 mei 2016 is brouwerij Oersoep open voor publiek in het kader van de Open Brouwerijdagen. Meer informatie is te vinden op de website van de week van het Nederlandse bier.

Reacties

Eén reactie op “Bierwandeltocht naar brouwerij Oersoep”

  1. Rob Alberts avatar

    Leuk!
    Reden om Nijmegen weer eens te bezoek.

    Vrolijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.