Jenever in het Jenevermuseum

Jeneverfestival 2016: de beste gins en jenevers uit heel Nederland (en erbuiten)

Tot vorig jaar had ik eigenlijk niet zo veel met jenever of gin, ik dronk het nooit. Alleen omdat het moest, toen ik leerde voor mijn Slijtersvakdiploma. Na het Jeneverfestival 2015 is dat voorgoed veranderd. Al weken keek ik er naar uit om ook dit jaar weer lekker twee dagen mijn neus in allerlei mooie glazen te mogen steken.

Mooie glazen waren er genoeg, maar ik heb zo mijn favorieten. Soms omdat het product uitzonderlijk goed was, soms omdat het verfrissend anders was en soms omdat het een prima glas was met een mooi verhaal. Haal herinneringen op aan je proefglas en/of laat je inspireren voor je volgende aankoop!

Een selectie van gins in het Jenevermuseum
Een selectie van gins in het Jenevermuseum

Leyden Gin

Leyden Gin
Leyden Gin

Mijn eerste glas op het festival was Leyden Gin. Franciscus Sylvius, verbonden aan de universiteit van Leiden, maakte al in 1650 een medicinale drank met kruiden uit de Hortus Botanicus, de basis voor wat later jenever en gin zouden worden. Leyden gin gaat terug in de tijd, want deze nieuwe gin werd ontwikkeld in samenwerking met de Hortus Botanicus in Leiden.

Jacques van Gastel, veranwoordelijk voor productontwikkeling en marketing, vertelt dat het de bedoeling was om een gin te maken die zich niet laat kenmerken door één smaak, maar een veelheid aan smaken die overeind blijft in een mix, dat is goed gelukt. Leyden Gin is een frisse gin met behoorlijk wat citrus en kaneel en opvallende aroma’s van verse groene kruiden. Het is een uitstekende gin voor in een cocktail en een mooie poging om de geschiedenis nieuw leven in te blazen.

Leyden Gin is online te bestellen vanaf €24,95 voor 700 ml. Fysieke verkooppunten vind je op de website.

Bobby’s Gin

Bobby’s Gin en Jenever
Bobby’s Gin en Jenever

Sebastiaan van Bokkel wilde een jenever maken zoals zijn Molukse grootvader Bobby die dronk, die er zelf nog specerijen aan toevoegde. Hij benaderde distilleerder Herman Jansen en zo kwam uiteindelijk een mooie Schiedam dry gin op de markt met onder andere citroengras, venkel, rozenbottel, kaneel en peper. De geur van deze gin is warm en de smaak is vol van oosterse specerijen. De gin is al twee jaar op de markt, maar binnenkort kun je ook een jenever kopen.

Bobby’s Dry Gin is verkrijgbaar vanaf €32,50 voor 700 ml

De Filosoof

Marije van De Filosoof
Marije van De Filosoof

Van Nienke Oostra van De Filosoof jenever was ik enorm onder de indruk. Van haar technische kennis, maar ook haar bevlogenheid en visie op jenever: waarom zou je steeds hetzelde product maken? “Als een chefkok twintig jaar lang hetzelfde zou maken, zouden we het een slechte chefkok vinden.”

Nienke maakt steeds een nieuwe jenever die wordt opgedragen aan een vrouw die belangrijk is in haar leven. Iedere keer gemaakt op een andere plek, met andere grondstoffen en smaakstoffen. Omdat ze bij andere distilleerderijen produceert, komt ze steeds in contact met andere dranken en met mensen met vakkennis die je niet op kunt doen uit boeken. Ik proefde Marije: gemaakt van de NDSM Porter van brouwerij De Vriendschap met Columbus hop en citrus.

Meer informatie over De Filosoof Jenever vind je op Nienkes website  of via Facebook

TX Gin

TX Gin
TX Gin

Sinds een paar maanden is stokerij Texel actief: Jaco Spek en Kees Groenewoud begonnen hun eigen distilleerderij en hebben dus wel een eigen ketel. En niet zomaar eentje. Jaco heeft als chemisch laborant veel kennis van het distillatieproces en wil met de modernste apparatuur werken. Ze gebruiken een RVS ketel met koperen pakkingen en houden het hele proces nauwlettend in de gaten met bijvoorbeeld temperatuurcontrole.

De gin mag er zeker zijn. Hij is vol van smaak en zeer aromatisch, en gemaakt van agrarische restproducten van Texel, in dit geval aardappels. Als je je gin graag puur drinkt, is dit een aanrader, en met zo’n mooie kruik is het ook leuk als cadeau. Ze werken trouwens ook aan een wodka met cranberry, mocht je daar meer van houden.

TX Gin koop je via de webshop voor €42,95 voor een liter of €24,95 voor 0,5 l.

Ground Control

Ground Control
Ground Control

Ook bij Ground Control houden ze graag alles zelf in de hand. Hun producten worden gemaakt van grondstoffen van het eigen agrarisch bedrijf in Pepingen in Vlaams-Brabant. Als je houdt van verrassingen in je glas, kun je bij Ground Control goed terecht. Verwacht geen brave bloemenvaasjes of eau de cologne, nee. De appelgin is misleidend: even word je verleid door subtiele appeltjes en dan opeens – pats! – krijg je een kick van de Szechuanpeper, ondersteund door Pu-er thee en Japanse algen. Ze houden bij Ground Control wel van originele combinaties, met smaakmakers van over de hele wereld. Maar ze hebben ook een tarwegin die wat meer herkenbare florale aroma’s heeft en een aangename gerijpte jenever van nieuwe eikenhouten vaten uit Limousin, als al die exotische smaken je wat te wild worden.

Ground Control bestel je vanaf €49,00 voor 500 ml

V2C

V2C gin
V2C gin

De naam V2C verwijst naar een adres waar de vier vrienden achter het bedrijf elkaar vaak troffen tijdens hun studie: Victor de Stuersstraat 2C. Jaren later, toen ze allemaal hun eigen leven hadden, besloten ze samen gin te gaan maken. Ze gebruiken tien specerijen en andere smaakmakers voor de classic gin, maar maken ook een aantal specials.

De Dutch Dry Gin is een prima gin met een klein bittertje en relatief veel citrus. Maar mijn favoriet is de sloe gin, die opvalt omdat hij blank is. Normaalgesproken is sloe gin, gin getrokken op sleedoornbessen, altijd rood. Bij V2C hebben ze de gin nog gedistilleerd na het toevoegen van de bessen, waardoor de kleur verdwenen is en het alcoholpercentage hoger ligt dan normaal het geval is. De geur is subtiel bessig en de smaak is aanvankelijk mild, maar dan opeens lijkt het alsof de bessen in je mond uit elkaar spatten. Puur drinken is aan te raden, mixen is zonde.

V2C Gin kun je kopen vanaf €28,95 voor 500 ml

Delfts Zwart Jenever

Delfts Zwart
Delfts Zwart

Stephan Jacobs en Martin Kampinga besloten een jenever te ontwikkelen en noemden hem Delfts Zwart, naar de exclusievere lijn van het bekende aardewerk uit Delft. Ze kozen voor een stijlvolle verpakking die verwijst naar de Oude Kerk.

Op het Jeneverfestival hebben ze voor het eerst hun flessen open getrokken voor een groter publiek, vertelt Stephan. Het was even afwachten hoe het publiek zou reageren, omdat ze niet bepaald een traditionele jenever maken. Gelukkig zijn de reacties erg positief. Delfts Zwart ruikt naar jenever, maar de smaak is subtiel rokerig. Het houdt het midden tussen een jenever en een whisky. De mooie verpakking en toegankelijke smaak, zeker voor mensen die weleens whisky drinken, maken dit een uitstekende fles om cadeau te doen.

Je koopt Delfts Zwart bij Bierhuis de Klomp in Delft of bij het Nationaal Jenever Museum in Schiedam voor €29,95 per 500 ml.

Kever Genever

Kever Genever
Kever Genever

Bij Kever Genever hebben ze een missie: zorgen dat de jongere generatie weer jenever gaat drinken. Volgens Sebastian Kolstee mogen we wel wat trotser zijn op ons eigen nationale product. Hij vindt het jammer dat sommige producenten kiezen voor gin in plaats van jenever, of iets wat eigenlijk jenever is gin noemen, waarschijnlijk in de hoop te profiteren van de hype. Sebastian houdt van kwaliteit en vertelt me over Dorstlust, een craft soda handelaar in Amsterdam, die werkt met natuurlijke producten. Een mooie jenever wil je tenslotte niet verpesten met een slechte mixer.

Het team achter Kever Genever stookt bij Arthur Kruijt in Uitgeest en maakt gebruik van Bordeauxvaten. Ik kan niet anders zeggen, op Kever Genever valt niks aan te merken. Het is een mooie jenever op basis van 22% moutwijn, uitzonderlijk zacht en met milde aroma’s van jeneverbes, tonka en gentiaan. Om de jongere generatie aan te spreken, hebben ze gekozen voor een opvallende verpakking, namelijk een olijfolieblik. Dat ziet er mooi uit, maar ik vind het eigenlijk ook ontzettend praktisch: het breekt niet en het schenkt prettig.

Je koopt Kever Genever voor €29,00 per blik van 500 ml

Van Toor

"<yoastmark

Van Toor, vooral bekend van Schelvispekel, is absoluut één van mijn favoriete distilleerderijen, al sinds ik misschien wel tien jaar geleden een glas Zon & Maan sinaasappellikeur met Batavia arak dronk.

Vorig jaar op het Jeneverfestival dronk ik de VL92 YY, een gin op basis van drie jaar gelagerde moutwijn, en ik vond hem geweldig. Ik weet niet of je verliefd kunt zijn op een fles gin, maar het komt er goed in de buurt. Helaas is het een Limited Edition die nagenoeg is uitverkocht, maar eigenaar Leo Fontijne vertelde dat zijn moutwijn binnenkort lang genoeg ligt om ermee aan de slag te gaan. Er gloort licht aan de horizon! Dit jaar proefde ik de VL 92 XY, een uitzonderlijk zachte gin, en de Van Toor 1736 Gin Act, een wat stevigere gin, lekker kruidig, met een bijzonder lange afdronk.

VL92 Gin XY koop je vanaf €39,95 voor een literfles en de 1736 Gin Act vanaf €37,95 voor 500 ml. De VL92 YY is nog te vinden als je goed zoekt: Barrelproof Boutique in Rotterdam heeft er nog één staan voor €65,95..

Reacties

Eén reactie op “Jeneverfestival 2016: de beste gins en jenevers uit heel Nederland (en erbuiten)”

  1. Jacqueline Remmers avatar
    Jacqueline Remmers

    Hallo ben ik degene die gewonnen heb???
    Leukkkkk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.