Loimer Brut Rosé Sekt

Is er iets mooiers in het leven dan mousserende wijn? Nauwelijks. Een mooie fles wijn met een elegante mousse en de geur van toast of juist fris rood fruit – zet me daarmee in de zon en ik ben gelukkig. De zon laat het afweten, maar des te meer reden om een fles open te trekken en het leven iets te veraangenamen. 

Er is weinig waar ik meer naar kan uitkijken dan naar een fles champagne met O&N. Wijn is een dure hobby en ik probeer niet al te vaak te zwichten voor wijnen boven de 20 euro, al was het alleen omdat je er rotverwend van raakt. Dit jaar besloot ik in een zwak moment – ik ging alleen even kíjken in de winkel, maar echt niks kopen…. – dat een extra fles mousserende wijn voor de kerst er nog wel af kon.

Na heel lang staren, koos ik uiteindelijk voor de Loimer brut rosé. Een Sekt van pinot noir, chardonnay en zweigelt uit Niederösterreich. Ik hou meestal wel van wijn uit wat koelere streken en een mousserende wijn met zweigelt is ook weer eens wat anders. En – ik schaam me een beetje om het te zeggen – ik vond het een mooie fles.

Loimer Brut Rosé Sekt
Loimer Brut Rosé Sekt

Over de wijn

Weingut Loimer bestaat al sinds 1962. De huidige eigenaar, Fred Loimer, werkt er sinds 1997. Sinds 2006 wordt er biodynamisch gewerkt. Driekwart van de druiven op het bedrijf zijn riesling en grüner veltliner en Loimer staat bekend om de kwaliteit van de wijn die ze daarvan maken. Maar er staan nog veel meer druiven aangeplant, want ze geloven in diversiteit.

De wijngaarden liggen in het Kampdal in Niederösterreich, een wijngebied in het noordoosten van Oostenrijk, in de plaatsjes Langenlois en Gumpoldskirchen. Langs de rivier de Kamp dus, een zijtak van de Donau, met voornamelijk lössbodems.

De druiven worden met de hand geplukt en er wordt gebruik gemaakt van free-run juice, sap dus dat op natuurlijke wijze vrij komt uit de druiven, zonder te persen. De productie vindt plaats met de méthode traditionelle, op dezelfde wijze dus waarop Champagne wordt gemaakt, met een tweede vergisting op fles. Voor het verwijderen van de gist, het zgn. dégorgement, ligt de wijn twaalf maanden sur lie.

Het oordeel

Zo’n mooie zalmroze wijn vol kleine belletjes, daar word ik meteen vrolijk van. De geur is fris, met veel rood fruit, zoals frambozen en rode bessen, gist en wat rozenblaadjes. In de smaak in grote lijnen hetzelfde, maar wat minder floraal en wat meer rode appels. De appels komen ook terug in de verrassend lange afdronk. De wijn is zeer verfrissend en lichtvoetig, met fruitige zuren en niet te veel alcohol (12%). Alles bij elkaar een aangename ervaring.

Deze fles is gedégorgeerd op 19 juli 2016.
Deze fles is gedégorgeerd op 19 juli 2016.

Land: Oostenrijk
Gebied: Niederösterreich
Druiven: 58% zweigelt, 35% pinoit noir, 7% chardonnay
Alcohol: 12%
Waardering: ****
Gekocht bij: De Gouden Ton Rotterdam
Prijs: €26,50

Meer informatie over deze wijn vind je op de site van importeur en distributeur The Winebow Group.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.