Cider van whiskyvaten van Thistly Cross: Glen Moray vs. SLYRS

Thistly Cross maakte al whisky cask cider van Glen Moray vaten, maar sindskort is er een limited edition van SLYRS whiskyvaten. Ik ben dol op whisky en alles wat ermee te maken heeft, dus natuurlijk wilde ik ze allebei hebben. Tijd voor vergelijkend warenonderzoek.

Thistly Cross Slyrs whisky cask limited edition cider en reguliere whisky cask cider
Thistly Cross SLYRS  whisky cask limited edition cider en reguliere whisky cask cider

Ik maakte voor het eerst kennis met Thistly Cross op het ciderfestival. Daar stonden ze met verschillende ciders, waaronder de reguliere whisky cask versie. De SLYRS whisky cask cider hadden ze toen niet bij zich. Dit is een limited edition die op andere whiskyvaten heeft gelegen, van de Duitse distilleerderij SLYRS.

Het gebruik van whiskyvaten voor het lageren van bier is niet ongebruikelijk, maar ciderproducenten maken er weinig gebruik van. Thistly Cross experimenteert er echter al een aantal jaar mee.

Cider van Glen Moray vaten

De reguliere whisky cask wordt minimaal een half jaar gelagerd op vaten van Glen Moray. De samenwerking ging bijna een jaar geleden van start. Uniek is dat na gebruik van de vaten door Thistly Cross ze weer terug gaan naar de distilleerderij om er whisky in te doen. De vaten van Glen Moray zijn gemaakt van Amerikaans eiken en zijn eerst gebruikt voor de productie van Bourbon.

Luke, die namens Thistly Cross op het ciderfestival stond, vertelde me dat deze cider beter wordt naarmate je er meer van drinkt. Dan zou de smaak meer opbouwen. In eerste instantie proef ik vooral zoete appels, daarna zet de whisky in, met een klein bittertje in de afdronk. Met aroma’s van honing, eiken en noten geeft de whisky het wat meer diepte dan andere ciders en dat is aangenaam. Het verbaast me daarom niet dat dit een van de populairste ciders van Thistly Cross is. Van mij had de whiskysmaak echter nog wel wat steviger gemogen en vanaf het begin waarneembaar mogen zijn, zodat het een harmonieuzer geheel zou vormen.

Cider van SLYRS vaten

In 1999 werd de Duitse whiskydistilleerderij SLYRS opgericht. Hij is vernoemd naar een klooster met dezelfde naam, dat 1220 jaar eerder in Beieren stond. Ik kende deze distilleerderij nog helemaal niet en was verrast door het feit dat het een Duitse whisky was in plaats van Schotse.

De SLYRS whisky cask cider bevalt me bijzonder goed. De whisky is zowel in de geur als in de smaak duidelijker waarneembaar dan bij de gewone whisky cask cider. Alle whisky van SLYRS rijpt uitsluitend op Amerikaans eiken. In de cider is de daarvoor zo kenmerkende vanilletoets duidelijk aanwezig. Verder is de smaak van eiken goed waarneembaar, wat de cider iets heel warms geeft. Deze versie heeft duidelijk mijn voorkeur, omdat hij wat minder zoet overkomt en wat meer pit heeft.

Het oordeel

Land: Schotland
Cidermaker: Peter Stuart
Appelrassen: onbekend
Alcohol: 6,9%
Waardering whisky cask: ***
Waardering SLYRS whisky cask: ****
Gekocht bij: CiderCider
Prijs: €4,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.