Het etiket van Taschlerhof Sylvaner 2015

Taschlerhof Sylvaner 2015: verrassend anders

Uitgesproken smaken en nieuwe ervaringen, daar word ik altijd blij van. Als je veel proeft, dan raak je soms wat uitgekeken op de zoveelste merlot of sauvignon blanc. Maar nu werd ik wel erg onverwacht verrast, door deze Taschlerhof Sylvaner. Niet bepaald een druif die heel populair is of waar je aan denkt als je het hebt over kwaliteitswijn.

De Taschlerhof Sylvaner komt uit het Eisacktal, een dal langs de rivier de Eisach in Zuid-Tirol. Zuid-Tirol, ook wel bekend als Alto Adige, ligt helemaal in het noorden van Italië. Het gebied was vroeger van Oostenrijk en mensen voelen zich eerst Tiroler. De binding met het Oostenrijkse deel van Tirol is sterk en dat zie je overal terug: in de websites die zowel in het Italiaans als Duits te lezen zijn, in de keuken, en ook in de wijn.

Italië staat bekend om de grote variëteit aan druivenrassen, maar in Zuid-Tirol gebruiken ze druiven die je in andere delen van de wereld treft. Om specifiek te zijn: druiven die je vooral in Duitsland en Oostenrijk aantreft, zoals Riesling of Gewürztraminer. Sylvaner hoort ook in dat rijtje, maar is niet eens populair in Duitsland. Dat was het ooit wel, aan het begin van de twintigste eeuw, maar dat was vooral omdat je er lekker veel van kon oogsten. Sylvaner stond ook toen dus niet bepaald bekend om de kwaliteit, en met uitzondering van wat Elzassers vind je niet veel sylvaners in de topklasse. In het Eisacktal is echter het de lokale specialiteit en de meest aangeplante druif!

Het etiket van Taschlerhof Sylvaner 2015
Het etiket van Taschlerhof Sylvaner 2015

Over de wijn

In 1991 nam Peter Wachtler zijn intrek op het landgoed Taschlerhof en sinds 2000 brengt hij wijnen op de markt onder die naam. Hij is zelfstandig wijnboer, officieel zo geregistreerd, en hij houdt er nogal eigenzinnige ideeën op na. Alles voor kwaliteit, dus hij wil zijn aandacht niet te veel verdelen. Daarom verbouwt hij alleen sylvaner, riesling, kerner en gewürztraminer en brengt hij beperkte aantallen uit van wijnen die slechts van één druif zijn gemaakt.

Hij neemt er ook graag de tijd voor. Alles gebeurt met de hand, van snoei tot oogst. Zoals je kon lezen is de Sylvaner nogal een vlijtig besje, maar het gaat Peter Wachtler om de kwaliteit, dus de oogst wordt beperkt. Zo hoeft de plant zijn energie niet over enorme hoeveelheden bessen te verdelen en krijg je druiven met meer smaak. De vergisting vindt deels plaats op acaciahouten vaten van 15 hectoliter met behulp van wilde gisten, die voor uitgesproken smaken zorgen.

Het oordeel

Toen ik mijn neus boven het glas hield, werd ik meteen enthousiast. Taschlerhof Sylvaner is zo ánders. Het duurde even voor ik kon benoemen waarom. Eerst vielen me de aroma’s op van appels en peren, later wat rokerigheid, en dan nog een pluk hooi op de achtergrond. Dat klinkt misschien niet lekker, maar echt, probeer het eens! Bij de eerste slok proef je honing, rode appels, en heel veel rinse zuren. En dan nog een mooie en verrassend lange afdronk om het af te maken. Heel fijn. 

Achteretiket Taschlerhof Sylvaner 2015
Achteretiket Taschlerhof Sylvaner 2015

Land: Oostenrijk
Gebied: Alto Adige Valle Isarco DOC (Südtiroler Eisacktaler)
Druiven: 100% Sylvaner
Alcohol: 13,5%
Waardering: 18/20
Gekocht bij: niet zelf gekocht
Prijs: ca. €18,00

Meer informatie over deze wijn vind je op de site van het wijnhuis Taschlerhof.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.