Quinta da Bacalhôa Branco 2015: een bijzondere blend

Portugal staat bekend om zijn krachtige rode wijnen en Port. Maar deze Quinta da Bacalhôa branco bewijst dat er ook heel lekkere witte wijn vandaan komt.

Iedere keer als ik aan mijn glas ruik, lijkt de wijn weer een beetje anders. Hoewel mijn neus inmiddels behoorlijk getraind is, moet ik bij deze wijn behoorlijk lang nadenken. Hoe omschrijf ik deze geur? Is het meer vegetaal of herbaal? Ruik ik nou anijs of is het venkel? En mineraliteit, die term vermijd ik liever omdat ik hem zo nietszeggend vind, maar omschrijven wat ik dan precies ruik is nog best lastig.

Misschien komt het door de ongebruikelijke combinatie van druiven. Portugal kent veel inheemse druiven, maar in deze blend is gekozen voor de Franse Sémillon en Sauvignon Blanc samen met Alvarinho. Van die laatste is niet helemaal zeker of hij uit Portugal komt of uit Spanje, waar hij Albariño heet. Hij komt hoe dan ook vooral voor in het noorden van het Iberisch schiereiland, terwijl deze wijn uit het zuiden komt. Ook deze druif is dus een opmerkelijke keuze.

Quinta Da Bacalhôa Branco
Quinta Da Bacalhôa Branco

Over Quinta da Bacalhôa Branco

Sémillon speelt de hoofdrol in deze wijn, met 50%. Deze druif ken ik wel, maar eigenlijk alleen van Sauternes, één van de weinige zoete wijnen waar je me voor wakker mag maken. Verder ken ik hem alleen uit populaire, goedkope blends met Chardonnay – van die nieuwerwetse alcoholische vruchtendrank uit Australië. Sémillon is niet zo’n populaire druif en wordt vooral toegevoegd aan andere druiven om een wijn wat meer vet op de botten te geven. Aan vet op de botten heeft Quinta da Bacalhôa Branco geen gebrek, maar gelukkig is hij niet zwaar. Daar zorgen de Sauvignon Blanc (25%) en Alvarinho (25%) dan wel weer voor, met hun frisse zuren. De wijn is deels vergist en gerijpt op nieuw Frans eiken. Dat geeft hem warmte en diepte, maar overheerst het fruit niet.

Bacalhôa Vinhos de Portugal is een van de grootste wijnbedrijven van Portugal, met maar liefst 1200 hectare wijn in zeven verschillende regio’s. Alle druiven voor deze wijn komen van één wijngoed, Quinta da Bacalhôa. Het landgoed bestaat al sinds de 15e eeuw en behoorde eerst toe aan de koninklijke familie. Het is gelegen in Azeitão op Península de Setúbal, een schiereiland aan de Atlantische Oceaan. Het ligt tussen de mondingen van rivieren Taag en Sado, een uurtje zuidelijk van Lissabon. 

Het oordeel

Deze wat ongebruikelijke blend geeft een heel mooie, spannende combinatie van frisheid en een aangename volheid. Hij heeft veel van alles: fruit, bloemen, hout, kruiden. Ook behoorlijk wat alcohol trouwens, maar die is absoluut niet storend aanwezig. In de neus vooral abrikozen en perziken, een beschaafd bosje bloemen, wat honing, wol en anijszaad. In de smaak rijp geel fruit, prettig ondersteund door het eikenhout. Gevolgd door een plukje gras en ziltigheid die blijven hangen tot in de afdronk, vergezeld van een klein bittertje van citroenschil. Complex, harmonieus en elegant. Absoluut een aanrader.

Land: Portugal
Gebied: Península de Setúbal
Druiven: 50% Sémillon, 25% Sauvignon Blanc en 25% Alvarinho
Alcohol: 14,5%
Waardering: 17/20
Gekocht bij: niet zelf gekocht
Prijs: ca. €21,00

Meer informatie over deze wijn vind je op de site van het wijnhuis Bacalhôa Vinhos de Portugal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.