Trappist met eucalyptus: Tre Fontane Tripel

Sinds ik betaald word om over wijn te schrijven zijn er twee dingen veranderd: ik schrijf minder op Uit het vat en ik drink een stuk meer bier, want na al die zuren wil je ook weleens wat anders. Vanavond had ik gelukkig een avondje vrij en daar had ik een bijzonder biertje voor bewaard: de Tre Fontane tripel, een Italiaanse trappist met eucalyptus.

Dit bijzondere bier komt bij de Abdij Tre Fontane vandaan, dat ligt aan de rand van Rome. Bijna twee jaar geleden werd het officieel erkend als een trappistenbier. Die benaming zegt niets over het type bier, maar alleen over de afkomst. Het wil zeggen dat het gebrouwen wordt door monniken van de Cisterciënzer orde.  Er zijn maar elf brouwerijen die hun producten trappist mogen noemen, en dit is de enige in Italië.

Een trappist is op zich al bijzonder, maar dit bier is extra speciaal door de toevoeging van eucalyptus. In de 19e eeuw werden rondom de abdij duizenden eucalyptusbomen aangeplant in de strijd tegen malaria. Ze werden trouwens over de hele wereld massaal aangeplant, want in die tijd geloofde men dat de bomen de lucht en grond reinigden. Nu is bekend dat ze veel water opnemen, waardoor de omgeving niet vochtig genoeg meer is voor muggeneitjes. De boom werd minder populair na de ontdekking van kinine, het bittere ingrediënt in tonic.

Het oordeel

Het bier is licht van kleur met een mooie witte schuimkraag. Door de toevoeging eucalyptus is het bier herbaal, maar het overheerst niet en is mooi in balans met de andere smaken. Het is zacht van smaak, fruitig en lichtzoet. Het heeft een volle body en een licht bittertje in de afdronk. Het is erg verfrissend en zeer de moeite waard om eens te proberen.

Land: Italië
Type: Tripel
Hopsoort: onbekend
Graan: gerst
Alcohol: 8,5%
Waardering: 16/20
Gekocht bij: De Ridder Wijn, Bier en Lekkernijen in Barendrecht
Prijs: €6,65


Geplaatst

in

door

Reacties

3 reacties op “Trappist met eucalyptus: Tre Fontane Tripel”

 1. Rob Alberts avatar

  Voor een tripel ben ik altijd te porren.
  Ik houd van sterke biertjes.
  Maar of ik ook een liefhebber ben van eucalyptus?

  Off topic: wie bepaalt of een kloosterbier een trappist is?

  Vragende groet,

 2. Martin Mens avatar

  Ben benieuwd….woon ook in Barendrecht dus ga hem dit weekend ook even aanschaffen. Groetjes.

  1. Alicia avatar
   Alicia

   Helaas moet je heel even wachten. Ik begrijp van Olaf net dat ie nog in bestelling is. Maar hij zegt dat je welkom bent voor de andere 120 bieren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.