Inktvis

De Kromme Haring: nu officieel geopend!

Afgelopen september begonnen Gijs van Wiechen, voormalig bedrijfsleider van het bekende Kafé België,  en brouwer Stephen Grigg hun brewpub De Kromme Haring in Vechtclub XL, een creatieve broedplaats in Utrecht. Het duurde echter nog even voor alle apparatuur geïnstalleerd was en er echt op locatie bier gebrouwen kon worden. Afgelopen zondag was dan eindelijk de officiële opening met rondleidingen, muziek en natuurlijk vers bier. 

Omdat ik ’s avonds een verjaardag had, besloot ik al vroeg op de dag te gaan, samen met Marnix van Eet veel bier, die mij ooit aanzette tot het drinken van speciaalbier. We gingen lekker wandelen vanaf Station Vaartsche Rijn, want daar is het nog geen kwartiertje vandaan, en kwamen om een uur of twee aan. We bestelden onze eerste bieren en schoven aan tafel met uitzicht op de brouwerij.

Stephen geeft een rondleiding langs de brouwinstallatie van de Kromme Haring.
Stephen geeft een rondleiding langs de brouwinstallatie van De Kromme Haring

Wilde gisten & riojavaten

Na mijn Inktvis Black IPA kregen we een rondleiding van Stephen. Hij liet de brouwinstallatie zien en legde de basis uit van het brouwproces. Het verhitten van water gebeurt bij de Kromme Haring op stoom, want er is geen gasaansluiting. Na het maischen, klaren en koken wordt de wort teruggekoeld met een platenkoeler voor hij naar het vergistingsvat mag.

 

Platenkoeler voor het terugkoelen van de wort
Platenkoeler voor het terugkoelen van de wort

Stephen heeft een achtergrond in biologie en dat was duidelijk te merken.  Ik heb zelden iemand met zoveel liefde over gist horen praten. De Kromme Haring heeft een eigen gistlab, waar Stephen bijvoorbeeld gistcellen kan tellen onder de microscoop om de verhouding tussen verschillende gisten in het bier te bepalen. Er wordt gebruik gemaakt van wilde gisten zoals Brett en er wordt flink mee geëxperimenteerd. Dat zorgt voor interessante bieren, maar het kan ook een risico zijn, omdat de uitkomst niet volledig te voorspellen is.

Dat experimenteren doen ze overigens niet alleen met gisten. Er lagen namelijk ook vier riojavaten gevuld met bier.  Daarmee zijn ze niet uniek, want De Molen maakt al jaren Bommen & Granaten van rioja-vaten. Dat is echter een barley wine, waarbij rijping op houten vaten heel gebruikelijk is. In dit geval gaat het om een porter, in samenwerking met Nevel (vroeger Katjelam), en een Belgische stijl tafelbier in samenwerking met Heretic Brewing uit Californië.

Bieren van De Kromme Haring

De bieren zijn over het algemeen alleen van de tap te bestellen en het wisselt wat er verkrijgbaar is. Op de website staat bijvoorbeeld de Hammerhead, een Cold Brew Coffee Stout in samenwerking met The Village Coffee. Helaas was die niet verkrijgbaar toen wij er waren, want die zat nog in de lagertank. Begin mei zal het echter afgevuld worden in blik, dat het bier optimaal beschermt tegen zuurstof en licht, voor de beste smaak.

Ik durf mezelf nog geen bierspecialist te noemen – ik blijf toch vooral wijn- en whiskynerd – maar heb inmiddels wel genoeg bier op om verschillen tussen brouwerijen te gaan merken. Hoewel ik op basis van de vier bieren die ik heb geproefd geen grote uitspraken durf te doen, zie ik wel een bepaalde stijl. De bieren hebben diepgang, veel smaak, geen hop-om-de-hop. Ze zijn niet extreem of gekunsteld, maar krijgen karakter door de vergistingsaroma’s. Ze zijn relatief licht qua alcoholpercentage – het sterkste bier op de tap was 8,5% – mooi in balans en goed doordrinkbaar.

Original Smokey
Original Smokey

Inktvis

Inktvis is een Black IPA, dus een donker bier met veel hop. Bij de Kromme Haring vinden ze dat het bij dit biertype zou moeten draaien om een goede balans tussen de bitters en de geroosterde tonen. Ik heb nog niet veel ervaring met dit biertype, dus ik vind het lastig er iets over te zeggen. Hij is inderdaad behoorlijk bitter, hij doet me denken aan grapefruit of citrusschil. Verder is het droog en wat dunner dan  ik had verwacht, maar dat ligt ongetwijfeld aan het feit dat de donkere bieren die ik normaal drink Russian Imperial Stouts zijn, dus als ik zwart zie, is dat het eerste waar ik aan denk.

Original Smokey 2014

Van deze imperial porter werd ik best wel blij. Hij is lekker rokerig in de neus. In de smaak iets minder rook, maar wel een volle body en een klein zoetje. Daarna komt die rook weer heel aangenaam terug in de afdronk, en niet op een overdonderende manier.

Smokey The Barracuda

Deze Imperial Smoked Porter werd gebrouwen voor het 30-jarig bestaan van Kafé België. Het is eigenlijk het jongere broertje van de Original Smokey. Hij is rokeriger, wat minder subtiel, met minder lengte in de afdronk. Nog steeds erg lekker, maar wat eenvoudiger.

Loan Shark

Dit bier is het product van een samenwerking met Nevel. En een heel succesvolle samenwerking, vind ik, want het is een heerlijk bier met aangename bitters, wat citrus, en lekker gistig. Een beetje funky en ik zou het bijna een vineus karakter noemen. Het is licht, verfrissend en goed doordrinkbaar.

Smokey the Barracuda & Inktvis
Smokey the Barracuda & Inktvis

 

Waar te koop?

Smokey the Barracuda en Inktvis zijn ook op fles verkrijgbaar. De etiketten vind ik trouwens ook erg tof, al gaat het natuurlijk om de inhoud en niet om de verpakking. Je kunt de flesjes kopen bij de plantenzaak in de vershal, als je er na een bezoek aan De Kromme Haring nog geen genoeg van hebt kunnen krijgen. Ze zijn ook o.a. verkrijgbaar bij De Bierverteller in Utrecht en De Bierkoning in Amsterdam.

Je kunt de bieren van De Kromme Haring ook proeven op het Utrechtse Bierbrouwers Festival (27 mei) en volgende maand op het Bier Oost Festival (13 mei) in Amsterdam. Natuurlijk zullen ze ook vertegenwoordigd zijn op Carnivale Brettanomyces (22 t/m 25 juni), een festival dat volledig draait om bieren met funky gisten en bacteriën. Daar wil je sowieso bij zijn, toch?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.