Nederburg Noble Late Harvest

Nederburg Noble Late Harvest 2017

Al een paar keer had ik het voorbij zien komen, de Maandag Synchroontasting op Vivino. De wát? Simpel: een aantal gebruikers proeft dezelfde wijn en plaatst op dezelfde maandag een review. Leuk om te doen en zo leer je nog eens van elkaar. Ik doe voor het eerst mee en deze week is The Winemasters noble late harvest van het Zuid-Afrikaanse Nederburg aan de beurt. 

Noble late harvest

Eigenlijk ben ik niet zo’n liefhebber van zoete wijnen, omdat ze me vaak te simpel zijn. De meeste mensen zijn dol op zoet en sommige wijnmakers lijken daarom te denken dat dat voldoende is voor een lekkere wijn. Genieten kan ik niet van dergelijk suikerwater. Maar er zijn uitzonderingen. De vermelding “noble late harvest” betekent dat de druiven laat geoogst zijn en dat ze aangetast waren door edele rotting, ook wel bekend als botrytis cinerea. Een schimmel die de schil van de druif beschadigt, waardoor hij verschrompelt. Het water verdampt, maar suikers en aromastoffen blijven achter. De wijnen van zulke verschrompelde druifjes zijn geconcentreerder en hebben rijpere, complexere smaken. Laat ik zulke wijnen nu net wél interessant vinden.

Nederburg Noble Late Harvest

Rare druif

Nóg iets waar je mij mee kan verblijden: druivensoorten die ik nog niet heb geproefd. Deze wijn bestaat uit 48% chenin blanc, 30% muscat de frontignan, 18% grassa de cotnari en 4% rijnriesling. Daar word ik heel gelukkig van. Van grassa de cotnari heb ik zelfs nog nooit gehoord, dus voor mijn innerlijke wijnnerd geeft de wijn vast een plusje. Er valt niet heel veel informatie over te vinden. Volgens de Oxford Companion to Wine gaat het om de Grasă, een Roemeense druif uit Cotnari, die gevoelig is voor nobele rotting. Hij staat bekend om volle, zoete wijnen die wel wat balans kan gebruiken van druiven met meer zuren. En mogelijk gaat het om dezelfde druif als de Hongaarse Köverszolo, maar als ik eerlijk ben word ik daar niet veel wijzer van en de meeste informatie erover is in het Hongaars geschreven. Mocht je toevallig meer informatie voor me hebben, laat het me dan vooral weten.

Hoe smaakt het?

De wijn heeft een behoorlijk intense neus, je ruikt hem al ruim boven het glas. Ik ruik honing, sinaasappelmarmelade, rijp, iets muf. De geur vind ik aangenaam, maar de smaak wat teleurstellend. Aanvankelijk proef ik alleen zoet, pas daarna komen de iets metalige smaak van ananas uit blik en gedroogde vijgen en abrikozen, gevolgd door een afdronk waarin de zuren erg overheersen. Vrij scherpe zuren ook, wat wellicht komt omdat de wijn geen malo ondergaan heeft. De wijn is vol en iets dik, maar verre van stroperig. Ik zou hierbij iets hartigs eten, zodat het zout de zuren wat tempert en voor afwisseling zorgt. Oude kaas, al dan niet met het blauwe neefje van botrytis. Voor een zoet dessert zou ik kiezen voor iets met fruit, bijvoorbeeld een taart met abrikozen, frangipane en een vleugje citroenrasp.

Eindoordeel

Ik vind ‘m wel wat te wensen overlaten qua zoet-zuurbalans, maar hij heeft interessante geuren en voldoende diepte om interessant te blijven. Voor 8 euro een prima wijn voor bij je kaasplankje.

Land: Zuid-Afrika
Gebied: Durbanville & Paarl
Druiven: 48% chenin blanc, 30% muscat de frontignan, 18% grassa de cotnari en 4% rijnriesling
Wijnmaker: Natasha Boks
Alcohol: 10,5%
Waardering: ***
Gekocht bij: Albert Heijn
Prijs: €7,99
Vegan: Wacht op antwoord van Nederburg

Meer informatie over deze wijn vind je op de site van het wijnhuis Nederburg.

 

Reacties

3 reacties op “Nederburg Noble Late Harvest 2017”

 1. Hans Peters avatar

  Grasa de Cotnari is een zeldzame Roemeense druif die vooral bekend stond om zijn gebruik in zoete wijnen van Cotnari. In Roemenië zelf staat hij onder verschillende namen bekend: gras, grasa, grasa de Cotnar, grasa mare, grasa mica, grasi, grassa en poame grasa. In Hongarije als bajor, feher köverszölö (?), fejérzsölö (?) en kövérszölö (?). Ook de benaming resertraube komt voor. Grasa betekent overigens ‘vet’. (informatie uit Wine Grapes van Jancis Robinson & co.)

  1. Alicia avatar
   Alicia

   Dankje! Het is nog steeds mager, maar misschien kom ik met die andere namen nog een stap verder. 🙂

 2. Rob Alberts avatar

  Zoete wijn is niets voor mij.
  Het drinkt als limonade en maakt mij alleen maar dronken.

  Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.